ANNONSE: På tide med et eget tappetårn hjemme?

På tide med et eget tappetårn hjemme?

Nordmenn over hele landet brygger øl som aldri før, og interessen vokser også i Bodø og områdene rundt. Det arrangeres til og med et eget Nordlandmesterskap i hjemmebrygging, og i forbindelse med dette arrangementet er det også mange «kjendiser» i hjemmebryggingsmiljøet som kommer til Bodø for å delta. Det er mange hjemmebryggere som tapper ølet sitt på flaske, men samtidig er det også mange som tar interessen et steg videre og kjøper et eget tappetårn med tilhørende ølkjøler.

Hovedsakelig tiltenkt hjemmebryggere

Det er få privatpersoner som kjøper fat fra bryggerier, dette markedet er dessuten regulert og hovedsakelig tiltenkt serveringsbransjen. Det er altså hjemmebryggere som er i fokus. Legg også merke til at det har dukket opp noen, mer eller mindre vellykkede, produkter som gjør det mulig å tappe øl fra flaske eller boks – men disse ser vi bort ifra nå.

Det er altså egentlig en forutsetning at man brygger selv, eller kjenner noe som gjør det, når man vurderer innkjøp av tappetårn og ølkjølere å ha hjemme. Dessuten skader det selvfølgelig ikke å være over middels glad i å drikke øl, men det vil naturlig nok ikke være noe problem for den som allerede brygger selv.

En komplett løsning for kjøling og tapping av øl

Det kan være smart å sette seg inne i hvilke muligheter som finnes på markedet, før man slår til og kjøper inn et tappetårn eller ølkjøler. Det finnes en rekke forskjellige løsninger på markedet, med sine unike fordeler og ulemper. Dessuten er det selvfølgelig viktig at systemet passer sammen med bryggingen, vi tenker da for eksempel på at mengden øl du vanligvis brygger i en runde gjerne kan passe til antallet fat.

Selv de aller minste og enkleste løsningene for kjøling har nok kapasitet til å dekke alle behovene til en privatperson, det er ikke uvanlig med 15 – 20 liters kjølekapasitet per time. Det bør være nok for små selskaper med svært øltørste deltakere. Med tanke på hvor raskt interessen vokser om dagen, skal det ikke være vanskelig å finne noen venner og bekjente som er lidenskapelig opptatt av god øl.

Kompressor eller CO2?

Det må til kraft for å transportere øl fra fatet til glasset, og det er i forbindelse med dette som det er nødvendig med enten en kompressor eller CO2-gass. Det er selvfølgelig både fordeler og ulemper med de to løsningene, men hovedsakelig handler det om kostnad og enkelhet. 

Med kompressor er sannsynligvis den enkleste løsningen hvis pris ikke er en faktor, men hvis det går greit med gasspatroner så kan det være en rimeligere løsning. Dessuten kan bruk av kompressor oksidere ølen over tid, da det er vanlig luft som tilføres og ikke CO2.

Stasjonær bar eller flyttbar løsning

Å lage en bar hjemme har fått en liten renessanse sammen med bryggetrenden, men for mange er det uaktuelt å lage en brun bule nede i kjelleren. En stor fordel med kompakte tappetårn og kjøling, det er at det er enkelt å lage en mobil løsning. Det finnes ferdige løsninger for dette, men det er også enkelt å bygge en egen løsning. Med et pent kabinett på hjul, sammen med kjøleløsning bak en dør eller sjalusi, har man et godt fundament for en benkeløsning med tappekran. Fordelen med en flyttbar løsning er at det dessuten er enkelt å flytte tappetårnet fra kjøkkenet til hagen eller terrassen. Et ekstra pluss er at det da også er enklere å trille tårnet tilbake til kjøkkenet for nødvendig renhold.

Så det er kanskje på tide å se nærmere på tappetårn og ølkjølere? Det kan være det som mangler for å gjøre bryggeopplevelsen komplett.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.